25 Şubat 2016 Perşembe

D Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?


D vitamini ne işe yarar, sorusunu daha önce birkaç defa çeşitli yönleriyle cevaplamıştık. Yine de burada bir özet vermenin hiçbir sakıncası. D vitamininin önceden beri en iyi bilinen ve halen en önemli kabul edilen faydası, kemiklere olan faydasıdır. D vitamini kemik metabolizmasını düzenler. Beliyorsunuz bir apartman için çimento ne ise kemiklerimiz için de kalsiyum odur. D vitamini sayesinde kalsiyum yiyeceklerden vücuda geçer ve sonra kemik hücrelerinin ve kemik dokusunun oluşmasını sağlar. D vitamini birkaç görev daha yapar vücutta ama en şaşırtıcı olanı bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kışın tüketilen D vitamini içeren besinler bu yüzden özellikle önemlidir. Zaten kışın güneş ışığı da azaldığı için D vitamini sıkıntısı çekersiniz.
Geldik asıl sorumuza: D vitamini hangi besinlerde bulunur? Bu konuda ayrıntılı veya özet mahiyetinde birçok kaynak internette bulunabilir ama bunların ortak bir zayıf yönü var. Doğrudan kısa ve öz bir cavap vrmek yerine gereksiz ayrıntılara girp laf kalabalığı yapıyorlar ve sonunda sayfalarca yazı okuyup doğruluğundan emin olamadığınız ve çoğunlukla tutarsız bilgi kırıntıları elde ediyorsunuz.
Bizim vereceğimiz cevaba gelince, ayrıntılara girmeden d vitamini bulunan besinleri liste halinde sunacağız. Bunlar kısaca: Peynir, süt, yoğurt, ayran, kefir, balık ve yumurta. Bunlardan en çok d vitamini süt ve sütten üretilen peynir gibi yiyeceklerde bulunuyor. Peynirin de çeşitleri var tabi. Eğer d vitamini ihtiyacınızı karşılamak en büyük amacınız ise en çok d vitamini içeren peyniri bulmanız gerek. Peynirlerdeki d vitamini miktarı birçok şeye bağlı olarak değişiyor ve şahsen peynir paketlerindeki besin değeri tablosunda bu konuda tatmin edici bir bilgiy bugüne dek rastlamadım. Benzer bir durum ve hatta daha ötesi nalıklar için geçerli. Balıkta ne kadar D vitamini var, tahmin etmek neredeyse imkansız çünkü bu balığın türünden, beslenmesine; nasıl saklandığından nasıl pişirildiğine kadar pekçok şeye bağlı olarak değişiyor. Ama somonun d vitamini açısından en zengin balık olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Somon yemek hem d vitamin hem de omega 3 açısından güzel bir seçim olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder