25 Şubat 2016 Perşembe

D Vitamin Eksikliği Nedir?


D vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek ve kesinlikle hafife alınmaması gereken bir beslenme bozukluğudur. Eğer D vitamini eksikliği yaşadığınız konusunda bazı endişeleriniz varsa vakit kaybetmeden doktora başvurunuz. Çocuklarda D vitamini eksikliği daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden çocuklar özellikle iyi beslenmeli ve D vitamini konusunda problem yaşamamalarına özen gösterilmelidir. Şimdi D vitamini eksikliği nedir ve neden olur, ona bakacağız…
Bildiğiniz gibi vücudumuzda yeri doldurulmaz görevleri olduğu halde bünyemiz tarafından üretilemeyen çeşitli organik bileşiklerin ortak adı vitamin. Yani bir maddenin vitamin sayılması için iki şart var. Çok önemli bir işe yarıyor olmalı ve yiyeceklerden almak zorunda olmalıyız. D vitamini de bunlardan birisi. Gerçi D vitamini vücudumuzda bir miktar üretilebiliyor. Hem de güneş ışınları sayesinde. Güneşe çıktığınızda derinizdeki hücreler güneş ışınlarını soğuruyor ve D vitamini sentezlemeye başlıyor. Ama bu sentezleme işi çoğunlukla yetersiz ve hemen her zaman D vitamini yiyeceklerden alınmak zorunda. D vitamini hangi yiyeceklerde bulunur, biliyorsanız ve onlardan bolca yiyorsanız bir problem yok. Ama D vitamini içeren besinler gerektiği kadar diyetinizde yer edinemediyse D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.
D vitamini eksikliği belirtileri, D vitamini ne işe yarar, sorusunun cevabıyla çok yakından bağlantılı. D vitamini en çok kemiklere iyi geliyor. Aslında bakarsanız kemikleri sert ve sağlam yapan madde D vitamini. Bu vitamin olmazsa çocukların kemikleri gelişmez, büyüklerinki ise erir. D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar, diye soranlar için cevabımız basit: Çocuklarda raşitizm, büyüklerde kemik erimesi. Böyle ciddi bir hastalık ortaya çıkmadan da bazı belirtiler görülmeye başlıyor. Mesela kemikleriniz ve kaslarınız sanki yumuşamış ve dayanıklılığını yitirmiş gibi en küçük bir darbede acıyorsa kendinize şu soruları sorun:
1-) Hiç doğrudan güneş ışığına maruz kalıyor muyum?
2-)Süt, peynir, yumurta beslenmemde önemli bir yere sahip mi?
Bu soruların cevabı olumsuz ise belki de D vitamini takviyesi almalısınız. Çabucak bir doktora gidin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder